.

Какво не знаем за сладоледа?

Лято е, горещините ни притискат. И на всеки от нас се случва да се изкуши от едно сладко удоволствие - сладоледа. Колко хора, обаче, знаят, че: Лечебните свойства на сладоледа били изтъквани още от дълбока древност  от Хипократ. В Е

Какво не знаем за сладоледа?
id="internal-source-marker_0.888701985483533" style="font-size:9pt;font-family:Verdana;color:#000000;background-color:transparent;font-weight:normal;font-style:normal;font-variant:normal;text-decoration:none;vertical-align:baseline;">Лято е, горещините ни притискат. И на всеки от нас се случва да се изкуши от едно
сладко удоволствие - сладоледа.

Колко хора, обаче, знаят, че:

Лечебните свойства на сладоледа били изтъквани още от дълбока древност  от Хипократ.

В Европа разбрали какво е сладолед  през  13-ти век. Прочутият пътешественик Марко Поло донесъл в Италия рецепта за плодов сладолед.

За първи път сладолед бил сервиран в Англия на богато угощение, което английският крал
Чарлз I дал за приближените си.

Американският президент Томас Джеферсън  имал своя собствена рецепта за ванилов сладолед.

На Катерина Медичи дължим пренасянето на сладоледа от Италия във Франция. Когато през 1533 година се омъжва за френския крал Анри II, тя взима със себе си и рецептата на ледената сладост.

През 1686 година в кафенето на италианеца Франческо Прокопио в Париж за първи път започнали да предлагат сладолед на широките народни маси.

Серийното  производство на фризери било поставено през 1851 година от Якоб Фусел - доайенът на американската сладоледена индустрия.

Вафлените фунийки  пък са дело на италианеца Итало Мариони. До 1896 година той продавал сладоледа си като всички сладкари по онова време - замразен в стъклени чашки.

В момента 25 милиона италианци  изяждат средно 3-4 сладоледа на седмица, а всяка година един италианец поглъща средно по 9 кг сладолед.   






Реклама Инвестор.БГ


Вход и регистрация
Влез или се регистрирай за да пишеш...