Какво им е на замразените плодове и зеленчуци?

Наистина, какво?
Какво им е на замразените плодове и зеленчуци?

Мине ли времето на "истинските" плодове и зеленчуци, започва времето на голямото продоволствено чудене. Немалка част от растенията, които сме свикнали да ядем пролетно и лятно време, изчезват от пазара или пък остават на него, но в далеч по-пластмасов от приемливия за консумация вид. В този ред на събития обикновено възниква въпросът за замразените храни, в който се пита дали пък над тях не тегне някакво зловредно проклятие. Съвсем сериозно, когато опре до храна, консервирана с помощта на минусови температури, съм чувал неща, от които дори на Стивън Кинг могат да му настръхнат косите. По-умерените потребители пък се задоволяват с притеснения относно намалената хранителна стойност при този тип съхранение, което е проява на здравомислие и определено заслужава дискусия.

За щастие, има умни хора, които също си задават подобни въпроси и търсят отговорите им с научни методи. Ето това, например, е един обзор на съществуващите изследвания, който показва, че замразената продукция до голяма степен е сравнима по съдържание със свежите растения. "По съдържание" идва да рече, че замразяването може да промени структурата и чисто вкусовите качества на плодовете и зеленчуците. Но дори и с тази уговорка трябва да отчетем, че модерните методи за шоково замразяване осигуряват образуването на много по-малки и равномерно разпределени ледени кристали, с което спомагат за запазването на структурната цялост и текстурата на растенията.

Истината е, че каквато и загуба на хранителни вещества да има при замразяването, тя се случва най-вече по време на бланширането (ако се използва) преди това, служещо да неутрализира естествените ензими в храните. Приключи ли този процес, по-нататъшната деградация на нутриенти е минимална. Всъщност, в голяма част от случаите свежите храни са изложени много по-дълго на въздействието на въздуха и светлината, които са едни от основните виновници за загубата на хранителни качества. Замразените продукти, от своя страна, често биват консервирани скоро след откъсването им, което ще рече, че дори и при обработката им да има някакво негативно влияние, то ще се компенсира от факта, че растението е съхранено във възможно най-пресен вид.

9d7395b3-6e4d-e8aa-5567-4e397ebe101dinm.comРазбира се, някои замразени плодове и зеленчуци съдържат добавки под формата на захар, сол и други, но тук на помощ идва способността ни да четем етикети. Встрани от това, при този тип обработка не се използват никакви консерванти, тъй като минусовата температура е консервант сама по себе си.

В крайна сметка, окончателният отговор на въпроса "Какво им е на замразените плодове и зеленчуци?" както винаги е "Зависи!". Изследванията показват, че те са доста сходни откъм хранителни качества със свежите си събратя, но следва да имаме наум, че подобно сравнение понякога е много трудно, тъй като то се прави между растения, които може да са с различен произход, да са отгледани при различни условия, да се транспортират и съхраняват по различен начин и т.н. Замразените храни наистина отстъпват на пресните по текстура и качество, но когато се налага набавяне на плодове и зеленчуци извън сезона и с минимална загуба на хранителни качества, те са една чудесна алтернатива.

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април