Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Идеалната температура на фризера и хладилника

Идеалната температура на фризера и хладилника

Продукти в хладилник

Съхраняването на продуктите си е цяла наука – кое може на хладно, кое трябва да е на тъмно, как да бъде сложено, на кой рафт в хладилника и т.н. Но за да имаме добри продукти за дълго време, трябва да се съобразяваме с тези неща – колко можем да съхраняваме различните меса, къде трябва да стоят плодовете и защо някои зеленчуци не бива да са в хладилник.

За да можем да изпълним всички заръки кое къде и колко време да стои, трябва да сме запознати с хладилника и по-скоро с това на каква температура трябва да бъде включен, къде е най-добре да го поставим, какво може и какво не е желателно да има около него и т.н. Всички тези въпроси са интересни и важни също и за фризера – все пак там съхраняваме продукти, най-вече меса, за които имаме нужда от сигурност, че няма да се развалят.

1. Първо и много важно – не слагайте хладилника и фризера в близост до отоплителен уред, до готварската печка. Топлината, която отдават, може да развали уредите ви за охлаждане.

2. Когато си купувате хладилник, обръщайте внимание на това, което пише – макар, че са значително по-скъпи, хладилниците с енергийна ефективност А са много по-добра инвестиция от тези с ефективност В. В момента на покупката спестявате пари, но след това те ще ви бъдат многократно взети от потреблението на ток.

Съхранение на продукти

3. Най-добрата температура за хладилника + 5 °C, а за фризер -18 °C. Тези градуси са идеални за съхранението на продукти и не използват извънредно количество ток. Всеки градус над тези означава, че използвате по-високо потребление на ток.

4. Отваряйте фризера и хладилника само като ви е необходимо нещо.

5. Размразявайте, когато видите, че във фризера има образувана дебела покривка от лед – това не само затормозява уреда, а използва и повече енергия.

6. В хладилника най-висока е температурата на горните рафтове, а най-ниска в долните (не в кошницата за плодове, а над нея).

Като сме на тема хладилник, препоръчваме да разгледате и:

- колко харчи хладилник на месец;

- как да размразим хладилника;

- как да изчистим хладилника;

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest