Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Правилно съхраняване на месо

Правилно съхраняване на месо

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
5641649k
Месо

Правилното съхраняване на месото е от изключително значение за неговите вкусови качества, както и за човешкото здраве. За да се запазят месните продукти през летните горещини, най-вече трябва да се отстранят причините за развалянето им. Това са въздух, влага и най-вече топлината.

Ако искате да запазите месото за няколко дни, трябва да го накиснете за няколко минути в силно осолена и вряща вода. Стари меса, като овнешко и говеждо се държат няколко минути, а за такива като телешко и агнешко е достатъчна само минута. След това месото се поставя на хладно.

През големите горещини месото може да се съхранява и извън хладилник. Това става като се увие в пергаментова хартия, а след това и в кърпа, потопена в студена и солена вода. Периодично кърпата се намокря.

В хладилник месото може да се запази до 2-3 дни, ако е било прясно преди това. За замразено месо срокът се удължава до 5 дни. Съхраняването на месото за по-продължително време задължително трябва да става във фризер.

Трябва да се знае, че мазните меса имат значително по-кратък срок на съхранение, отколкото сухите меса. Пилешко, агнешко и телешко месо могат да престоят във фризера за период 6-8 месеца, а свинското – от 2 до 4 месеца.

Правилно съхраняване на месо

Най-добре съхранявайте месата без костите, защото ако не са отстранени срокът на годност намалява.

Подготвяйте месата за замразяване, разпределяйки ги в пликчета за едно готвене. Важна особеност е, че веднъж размразено месото, може да се замрази отново само ако вече е сготвено.

Преди готвене месото се измива на течаща вода, не бива да се накисва прекалено дълго, защото повечето от соковете му ще отидат във водата.

Основен принцип на готвенето на ястия с месо е, че то се пуска в горещо олио с малко течност, ако ще се задушава или запържва. Ако ще се вари, месото се залива с гореща подсолена вода.

Този начин за варене или запържване на месо съсирва белтъчините по повърхността му и не позволява изтичането на сокове в бульона. Така месото е сочно и със запазени вкусови качества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest