Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Бързото размразяване лишава месото от вкус

Бързото размразяване лишава месото от вкус

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
месо

Месото съдържа между 12 и 24 белтъчини в зависимост от вида си, както и голямо количество фосфор и незаменими аминокиселини. Свинското месо съдържа голямо количество витамин В1.

Най-лесно се усвоява месото, което е приготвено на жар, тъй като не е поело мазнини, както и свареното месо. Субпродуктите, както и мускулите, съдържат пълноценни белтъчини, но и много минерални вещества, витамини от групата В, А и много други полезни вещества.

Преди употреба всяко месо се измива със студена вода. Месото се измива, преди да се нареже на порции. Изчиства се от ципите и сухожилията и по възможност се обезкостява.

За да омекнат мускулните влакна при всеки вид месо, а най-вече при телешкото и говеждото, преди приготвянето му трябва да бъдат начукани с дървено чукче. Начуква се върху намокрена дъска.

Свинско месо

Шницелите могат да се начукат и с длан, тъй като са по фини. Ръбчетата на начуканите пържоли е добре да се срежат леко, за да не се подгъват при термичната обработка.

За да направите сухото, немазно месо по-крехко и вкусно, преди готвенето го шпиковайте. Ако нямате специална игла за целта, ще ви послужи остър нож. Нарежете на дебели триъгълничета сланинка.

С върха на ножа пробийте отвор в месото и пъхнете сланинката, като рязко извадите ножа и в същото време бутнете вътре мазнинката. По същия начин може да шпиковате с краставички и с пушено филе.

Шунка

Не размразявайте в микровълновата печка месото, така то няма да бъде достатъчно вкусно. По-добре го оставете в хладилника за петнадесетина часа, за да се разтопи постепенно.

При стайна температура това ще отнеме около шест часа. Бавното размразяване дава възможност на тъканта на месото да попие голяма част от отделилия се сок. За да сварите сочно месо, залейте го с вряла подсолена вода.

Варете го без зеленчуци. Ако искате зеленчукова супа, в която има месо, то зеленчуците се добавят едва след като месото се е варило около час и половина на бавен огън.

Когато искате да задушите месо, използвайте тенджера с добре прилепващ капак. Предварително начукайте месцето, натрийте с подправки и запържете на силен огън, докато се появи златиста коричка.

След това го задушете върху предварително запържен лук или зеленчуци, които ще му дадат аромат. Зеленчуците добавете едва когато месото омекне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest