Начало За нас Реклама Контакти

Безопасна храна или изкуството да поддържаш хладилник

Снимка за Безопасна храна или изкуството да поддържаш хладилник

Когато говорим за безопасни храни, очакванията сa насочeни към тези, които произвеждат и продават храните и към тези, които ги приготвят в ресторантите. Много рядко някой се замисля как да осигури безопасността на храната в собствения си дом.


По данни на Американската диетологична асоциация (American Dietetic Association, ADA) хората не знаят как правилно да използват хладилника, така че да намалят риска от хранителни инфекции.   Само четири от десет американци съзнават, че когато храната се съхранява в хладилника при температура по-висока от 10° С, този риск нараства. Когато температурата се поддържа под тaзи стойност, растежът на опасните бактерии се потиска и храната остава безопасна за консумация, обяснява специалистът по хранене доц. Людмила Иванова в „Рубрика на специалиста” на сайта на „Тандем”.


 Регулярното почистване на хладилника подобрява безопасността и качеството на съхраняваните продукти. Следните прости правила, прилагани всеки три месеца, са достатъчни за постигането на тази цел:

 - избърсвайте вътрешността на хладилника (включително рафтовете и чекмеджетата) с кърпа и топла сапунена вода, след което изплакнете с чиста вода и подсушете идеално с домакинска хартия или суха кърпа. Избягвайте ароматизирани препарати за миене, чиято миризма може впоследствие да се отрази на вкуса на съхраняваните продукти. Всичко това се извършва при напълно размразен и изключен от електрическата мрежа хладилник.


 - елиминирайте миризми във вътрешността, като поставите отворена опаковка със сода за хляб в задната част на хладилника. Содата се сменя всеки три месеца при поредното основно почистване.


 - почиствайте незабавно всяка капка от храна, попаднала в хладилника, особено следи от кръв при размразяване на месо, както и счупени яйца. При размразяване месото се поставя в затворен съд в хладилника. Това гарантира избягване на кръстосаното замърсяване на останалите храни.


 - никога не препълвайте хладилника до степен това да пречи на свободната циркулация на въздух.  Почиствайте кондензора с четка или изсмуквайте праха от реотана, задължително при изключено електрическо захранване.


 Към тези съвети доц. Людмила Иванова допълва: „Когато на етикета има информация „използвай преди...” това не гарантира безопасността на продукта. Това е препоръчителният срок за консумация на продукта при гарантиране на оптимално качество. „Годен до...” означава,  че продуктът не трябва да се използва след указаната дата.”


 Бързо развалящите се храни трябва да се оставят извън хладилник за не повече от 2 часа. В горещо време при температура от 30° С и повече този срок намалява до 1 час. В „Рубрика на специалиста”  на сайта на „Тандем”  можете да видите таблица със сроковете на съхранение на основните храни след кулинарна обработка в домашния хладилник при поддържане на температура около 0° С, както и повече информация за безопасността на храната в домашната кухня.

Ноем. 2009
Коментари