Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да познаем кога рибата е прясна и годна

Как да познаем кога рибата е прясна и годна

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Шарани

Върху повърхността на качествената и прясна риба има много тънък слой слуз. Но ако тази слуз е обилна, слоят е плътен, това означава, че рибата е престояла твърде много време.

Люспите на рибата са блестящи, ако тя е прясна. Люспите на прясната риба са плътно залепени до тялото й, нямат разкъсвания. Очите на прясната риба са прозрачни и изпъкнали. Ако са мътни, това е знак за някакво заболяване на рибата.

Хрилете на прясната риба са с наситен цвят. Ако той е сивкав, не купувайте рибата. Най-добре се запазва риба, която е върху натрошен лед.

Дали е прясна, ще разберете, като я натиснете с пръст. Ако от пръста ви остане дупка, която не се възстановява, това означава, че рибата не е прясна.

Прясната риба има характерен аромат на море или река, без дъх на кисело или на гнило. Коремът на рибата не бива да е изпъкнал, ако тя е прясна.

Прясната риба е с плавници и опашка, които не са сухи и не са сгънати и слепнали.

Пресен Лаврак

Люспите на престоялата дълго време риба се чистят трудно. За да остане прясната риба по-дълго прясна и в хладилника, сложете я между две порцеланови чинии.

Месото на прясната качествена риба е много плътно, еластично и доста трудно се обезкостява. Замразената качествена риба е с бледи хриле и леко хлътнали очи. Това е единствената разлика на прясно замразената риба от прясната.

Не купувайте замразена риба в повредена опаковка. Ако при рибата има много лед, това означава, че е била размразявана и отново замразена.

Ако забележите петна върху тялото на замразената риба, това означава, че тя дълго време е престояла, преди да бъде замразена. Жълтеникавият и сивкав цвят на замразената риба е знак, че тя се разваля.

Замразената риба не бива да престоява във фризера ви повече от три месеца, ако искате да извлечете от нея максимално количество полезни вещества.

Ако обичате риба, предлагаме да опитате нашите рецепти за лаврак, ципура, скумрия или обичаната по нашите ширини пъстърва.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest