Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да съхраняваме миди и калмари

Как да съхраняваме миди и калмари

Нина НордНина Норд
Джедай
8252k
Миди

Вкусните сочни дарове на морето – миди и калмари – са изискана добавка към всяка трапеза. Когато избирате миди или калмари, които не са замразени, трябва да внимавате за свежестта им.

Те трябва да имат вид на пресни, да не са с неприятна миризма и да са от магазин, в който сте пазарували и друг път морски дарове и сте останали доволни.

Замразените продукти трябва да са в опаковка, която не е повредена - дори най-малкото разкъсване ще повреди качеството на продуктите. Ако в плика има много сняг, това означава, че морските дарове са били размразявани и след това още веднъж са били замразявани. Избягвайте да купувате такива продукти.

Замразените миди и калмари трябва да стигнат възможно най-бързо от магазина до вашия фризер. А когато решите да ги използвате, първо ги размразете, измийте ги и веднага ги сгответе. Не ги замразявайте повторно.

Панирани калмари

В хладилник пресните миди и калмари се съхраняват добре не повече от три дни, и то ако са покрити с влажна кърпа. Но това важи само за непочистени миди и калмари. Ако вече са били почистени, се съхраняват в хладилника не повече от ден и половина.

Когато купувате непочистени миди, избирайте само такива с плътно затворена черупка. Тези, чиито черупки са разтворени, трябва да се изхвърлят.

Когато купувате калмари, избирайте средни по размер, с чисто бяло месо и нежен аромат. Пресните калмари трябва да се измият едва преди да се почистят.

Ако сте купили пресни миди или калмари, и искате да ги съхраните във фризера, отворете черупките на мидите и ги измийте със студена вода. След това ги подсушете и ги замразете върху тава, за да не се залепят мидите една за друга.

След това ги извадете от фризера и ги разпределете в пликове. Калмарите се почистват и се замразяват, наредени в тава, след това се разпределят по няколко в плик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest